Vijf gouden tips om vastgoed in Spanje te kopen
27 feb 2018
Geef toe, ook u hebt het al gedacht. Bij het lezen van de krant of wanneer uw belastingbrief op de deurmat valt. “Foert, dat ze allemaal mijn *gecensureerd* kussen. Ik pak mijn boeltje en vertrek naar Spanje.”
En waarom ook niet? Vastgoed kopen in Spanje is zonder twijfel een verstandigere investering dan uw centen te laten staan op de trein der traagheid genaamd ‘uw spaarboek’, gegarandeerd de traagste manier om nooit rijk te worden.
En Spaans vastgoed is meer dan een investering. Een eerste of tweede woonst laat u eveneens toe om kennis te maken met het beste van het land.
Dat Spanje héél wat te bieden heeft, dat moeten we u wellicht niet vertellen
Maar het blijft natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een villa, huis of appartement koopt u niet zoals een kilo aardappelen op de boerenmarkt. Wij willen u graag helpen uw droom te verwezenlijken. Daarom hebben wij volgende lijst met gouden tips opgesteld.
1-De juiste locatie is van levensbelang
Het is een gemakkelijk te maken fout: denken dat ze in Duitsland overal grote pullen bier leegdrinken terwijl ze op hun in Lederhose gehulde dijen kletsen. Maar: Beieren is Duitsland niet.
[caption id="attachment_2119" align="aligncenter" width="300"]
Helaas: Duitsland is Beieren niet.[/caption]
Op dezelfde manier zou het een flater van jewelste zijn om er vanuit te gaan dat heel Spanje heet en zonnig is en nabij een strand ligt. U kan zo bedrogen uitkomen en zal veelvuldig vloeken -
al dan niet in het Spaans - terwijl u tevergeefs zoekt naar de thermostaat van uw appartementje in Galicië.
Daarom is het cruciaal om vooraf te beslissen wáár u wil kopen. Lijst uw wensen en noden zo precies mogelijk op. Denk daarbij aan klimaat, faciliteiten, bereikbaarheid, buren en andere zaken waaraan u belang hecht.
Op basis van dat verlanglijstje kan u één of meerdere regio’s kiezen die in aanmerking komen. Houdt u van de grootstad, zoek dan geen huis op het platteland. Wilt u snel in België zijn, kijk dan naar de naburige luchthavens en de beschikbare vluchten.
Locatie is minstens even belangrijk als regio. Hoe mooi een villa ook is, de buurt er rond zal uw leven des te meer bepalen. Analyseer de situatie overdag en ‘s nachts, ‘s zomers en ‘s winters. Heeft de buurt alles wat u behoeft? Met name de nodige winkels, koffiehuisjes, restaurants en bars zijn voor velen belangrijk.
Kan dat mooie zeezicht ooit verpest geraken door nieuwe flats voor de deur? Neem niets voor zeker. Behoort het tot uw mogelijkheden, dan is het een goed idee om een tijdje iets te huren in de buurt. Kwestie van er zeker van te zijn dat u er zich thuis voelt.
2-Zorg ervoor dat uw budget klopt
Tenzij u Marc Coucke heet, is een woonst in Spanje geen minieme investering. Daarom dient u zo precies mogelijk te budgetteren. Het is niet enkel van belang om te weten hoeveel Spaans vastgoed kost, maar ook op hoeveel extra kosten u best rekenen. Hoeveel moet u neertellen voor de diensten van specialisten? Hoeveel voor registratierechten, andere legale kosten, commissies en dies meer?
De kostprijs van een woonst hangt grotendeels af van de locatie: een flat met zicht op zee valt uiteraard duurder uit dan eentje in het diepe binnenland van Spanje. Reken best 13 à 15 procent voor bijkomende administratieve kosten en allerlei belastingen.
Denk ook aan onderhoudskosten, belastingen op huurinkomsten, elektriciteit, water, gas en extra gemeenschapskosten. Hoe beter u uw financiën op orde heeft, hoe kleiner de kans dat u voor onaangename verrassingen komt te staan.
Stel u de vraag: wat is er te koop voor mijn budget?
Realisme is in deze een mooie deugd. Uiteraard droomt u van een villa met vijftien slaapkamers, een woonkamer zo ruim dat u er rugby in kan spelen en een oprijlaan waarop een Boeing kan landen. Maar opnieuw: tenzij u tot de happy few behoort - hallo Marc! - zal het bescheidener moeten.
Om in te schatten hoever u kan mikken binnen uw budget, kan u best de situatie ter plaatse inschatten. Door panden te bezoeken, krijgt u een idee van wat er te koop is voor welk bedrag. Uiteraard kan het al heel wat helpen om met mensen te praten die
kaas queso gegeten hebben van Spaans vastgoed. Zie eveneens puntje 5.
[caption id="attachment_2124" align="aligncenter" width="300"]
Doe een beroep op mensen die kaas gegeten hebben van Spaans vastgoed.[/caption]
Doe uzelf geen pijn. Het heeft geen zin om uzelf levenslang te veroordelen tot boterhammen met choco om toch maar een chiquer appartement te kunnen veroorloven. Al was het maar omdat het zonde zou zijn om uzelf te beroven van de geneugten van de Spaanse keuken. Gelukkig is er tegenwoordig voor quasi elk budget een Spaanse woonst te vinden.
3-Denk aan de doorverhuur en -verkoop
Ook al bent u van plan om uw oude dag te slijten met zicht op de Middellandse Zee, dan nog is het slim om te kopen met de intentie om terug te verkopen. U weet namelijk maar nooit, de kans bestaat dat het er ooit van komt. Daarom dient u de mogelijke voor- en nadelen te beschouwen van het stulpje dat u op het oog heeft.
Tenzij er een moment komt waarop de mensheid collectief ophoudt met zonnekloppen, zal er altijd vraag zijn naar een appartement aan de Costa Blanca. Terwijl het waarschijnlijker een moeilijkere opgave wordt om een huis in een ingeslapen dorp ver in het Spaanse binnenland aan de man te brengen. Laat staan er een ferme winst op te maken.
[caption id="attachment_2121" align="aligncenter" width="582"]
Altijd in trek: de Spaanse costa's. Zoals hier La Vila Joiosa aan de Costa Blanca.[/caption]
Locatie is niet de enige factor die meespeelt in de mogelijkheden tot doorverkoop. Ook al heeft u genoeg aan één slaapkamer, de meeste gezinnen mikken op twee of drie. Ook al loopt u nog gezwind de trap op, oudere kopers verkiezen een lift. En u mag nog zo’n goed voornemen hebben om al uw verplaatsingen met het openbaar vervoer te doen, de meeste potentiële kopers stellen een parkeerplaats voor de deur op prijs.
We stellen niet dat deze factoren allesbepalend zijn of dat u andermans wensen boven de uwe moet plaatsen. Wel dat u bij twijfel tussen twee woningen best kiest voor degene die het gemakkelijkst of duurst te verkopen valt.
Bijna al het voorgaande geldt ook voor kopers die van plan zijn om uw woonst periodiek door te verhuren.
4-Neem uw tijd
Tenzij u zin hebt in een ijskoud nat pak en een
fleuris, is het nooit een goed idee om over één nacht ijs te gaan. Doe uw research grondig, verdiep u in de vastgoedmarkt en in het Spaanse koopproces. Tenslotte gaat het om behoorlijk wat geld.
Laat u nooit opjagen door de verkoper. Wat hij ook beweert: het is nimmer ‘nu of nooit’. Het is beter om een opportuniteit te missen dan een fiasco te kopen. Want dat buitenkansje komt opnieuw voorbij - zeker in Spanje, waar de vastgoedmarkt is vergeven van de buitenkansen. Maar aan dat fiasco zit u wel vast.
We begrijpen het wel - met vastgoed is het soms zoals met de liefde. Soms bent u zo smoorverliefd dat u het perspectief verliest en domme dingen gaat doen. Dan is het moeilijk om afstand te nemen, lijkt het alsof hij of zij de enige is. Maar meestal is dat niet zo.
Dat gezegd zijnde moet u het juiste moment ook herkennen als het zich presenteert. Bent u zo verzot op een woning dat u die niet uit het hoofd kan zetten, dan is er - alweer zoals in de liefde - geen andere optie: dan moet u er keihard voor gaan.
Maar liefst wel met volgende puntje indachtig:
5-Laat u bijstaan door specialisten
Een Spaans spreekwoord luidt:
“Más ven cuatro ojos que dos.” Letterlijk vertaald: vier ogen zijn beter dan twee. En zo is het helemaal. Meer zelfs: zes, acht of tien exemplaren zien nóg meer.
Kopen in Spanje is namelijk niet hetzelfde als in België. Ondanks de inzet van de overheid gebeuren er daar nog malafide praktijken en zijn er nog altijd organisaties die onwetende buitenlanders in het zak zetten. Ze verkopen illegaal gebouwde huizen of woonsten waar schulden aan kleven. Of huizen die veel investeringen vereisen, bijvoorbeeld omdat er verborgen gebreken zijn.
Daarom is het razend belangrijk dat u in zee gaat met mensen die u kan vertrouwen, mensen hun werk met trots doen en die het beste voorhebben met u. In de eerste plaats een advocaat en een betrouwbare makelaar.
[caption id="attachment_2122" align="aligncenter" width="358"]
Gouden tip: zo zien betrouwbare makelaars er doorgaans niét uit. Wij herhalen: NIET.[/caption]
Het belang van advocaat en makelaar
Zorg voor een onafhankelijke advocaat die Nederlands spreekt. En betrek hem vroeg in het aankoopproces. Een advocaat kan uitvogelen of de verkoper de rechten heeft om de woonst te verkopen, of er schulden vasthangen aan het eigendom en of de eigenaar de juiste papieren kan voorleggen. Desnoods doet hij de nodige navragen bij de lokale overheid.
Laat al het papierwerk vertalen en wees er zeker van dat u alles begrijpt. ‘t Is niet omdat u een
cerveza kan bestellen op een terras in Torremolinos dat u ook de juridische termen in de kleine lettertjes van uw koopcontract vat.
Een goede makelaar kan u veel tijd en moeite besparen. Vergelijk hem met een wijnhandelaar, een specialist die u kan inschakelen om op basis van uw voorkeuren een voorselectie te maken. U moet daarna bij het proeven niet de hele wijnkelder laten passeren, maar wel enkel de wijnen die aansluiten bij uw smaak. Met huizen is het net zo: een makelaar kent de markt en weet welke woningen bij uw wensen passen.
Idealiter kiest u voor een makelaar die gespecialiseerd is in uw regio van voorkeur en die ervaring heeft met verkopen aan Belgen. Uiteraard kan u kiezen voor een Spaanse makelaar, maar in de praktijk blijkt communiceren dan niet altijd even simpel. Om nog maar te zwijgen over bepaalde culturele verschillen op het vlak van zakendoen, die weleens tot misverstanden leiden.
Op dat vlak zit u gebeiteld bij Gold Estates. Begint het hier iets te hard te stinken naar eigen lof? Contacteer ons vrijblijvend en geef ons de kans ons te bewijzen.