Een tweede woonst in Spanje kopen in tijden van corona?
4 mrt 2021
Het laatste jaar zette dat verdomde coronavirus onze levens stevig op hun kop. Ook voor mensen met Spaanse dromen heerste er veel onzekerheid. De ene had schrik om de stap te zetten in tijden van pandemie, een andere had het (al dan niet tijdelijk) financieel wat moeilijker. En een derde zag het praktisch niet zitten om net nu in het diepe te springen en stelde de droom uit.
Maar elke crisis biedt een kans. COVID-19 toonde op pijnlijke wijze aan hoe fragiel ons bestaan wel is. Misschien is het net de schop onder de kont die we nodig hebben om onze dromen waar te maken. Om meer rust te nemen in plaats van ons richting graf te werken. Om tijd door te brengen met familie en geliefden. Om uw moed bijeen te rapen en eindelijk werk te maken van dat droomhuis aan de Spaanse costa’s.
Voor wie nog twijfelt, geven we 8 redenen waarom het een goed idee is om een woonst te kopen in Spanje in tijden van corona.
1/ De woningprijzen zijn gedaald
In 2019 stabiliseerde het aantal huizenverkopen in Spanje. De coronacrisis versterkte die trend op korte termijn. Doordat sommige Spanjaarden af te rekenen kregen met financiële tegenvallers, en de riem aanspanden, werden in 2020 een pak minder huizen verkocht. Volgens sommige bronnen zo’n 20 procent minder, andere spreken zelfs van 30 tot 40 procent.
Daardoor daalde ook de prijs ervan, al hangt dat wel af van de locatie en de type woning. In november 2020 zakte de gemiddelde prijs van een huis
volgens Reuters met 5,7 procent. Het citeert daarvoor een vereniging van Spaanse notarissen. De reden is simpel: terwijl er meer huizen op de markt bleven, verlaagden verkopers hun prijzen.
De prijsdaling geldt vooral voor tweedehandswoningen en woonsten in populaire toeristische gebieden, zoals de Costa del Sol en Costa Blanca. Ook huizen en villa’s in het allerduurste segment werden een tikje goedkoper. Op korte termijn zijn er bijgevolg koopjes te doen. De prijzen voor nieuwe woningen handhaafden zich wel grotendeels, omdat projectontwikkelaars niet wanhopig zijn om te verkopen.
2/ Dit is het moment om toe te slaan
Het is koffiedik kijken of de prijzen nog verder zullen zakken. Sommige experts menen van wel en voorspellen een daling van zes à tien procent in 2021. Vanaf het najaar zou de huizenmarkt zich volgens hen lichtjes gaan herstellen. Ook hier geldt weer dat er een groot verschil is tussen regio’s en type huizen.
Toch speculeert u daar maar beter niet op. Dit is het moment om toe te slaan. Wie nu twijfelt, zal daarvoor wellicht een prijs betalen. De
window of opportunity is klein, dat blijkt uit de voorspellingen van Standard & Poor’s. De gerenommeerde Amerikaanse kredietbeoordelaar nam eind 2020 de Europese huizenmarkt onder de loep. Spanje springt daar als bijzonder geval uit. Laten we even van naderbij bekijken waarom.
Volgens Standard & Poor’s daalden de prijzen van huizen in 2020 bijna nergens harder dan in Spanje -1,4%). Enkel Ierland overtreft dat cijfer (-1,6%). Op Portugal na zijn het de enige Europese landen waar huizen in 2020 goedkoper werden. In België steeg de prijs gemiddeld met 1,8 procent, in Nederland zelfs met 6 procent. De Spaanse daling ligt in lijn met een rapport dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in oktober lanceerde. Daaruit kwam de Spaanse economie naar voor als een van de zwaarst getroffen in Europa. Het BBP ging in 2020 met 12,8 procent achteruit.
Maar - nu komt de kat op de koord - vanaf 2021 zullen de huizenprijzen volgens Standard & Poor’s opnieuw gaan stijgen. Eerst nog bescheiden, met 1,8 procent. Maar in 2022 al tot 4,5 procent. Dan is Spanje opeens een van de snelste stijgers, samen met Ierland (4,6%) en Portugal (5%). U begrijpt waarom 2021 zo’n cruciaal moment is om een woonst te kopen in Spanje. We bevinden ons momenteel in het dal van een grafiek die dra opnieuw razendsnel zal gaan stijgen. Sla uw slag.
3/ Wie te lang wacht, heeft een pak meer concurrentie
In onzekere tijden is het niet onlogisch dat u de kat uit de boom kijkt. Maar bedenk u dat u niet de enige bent in die situatie. In heel Europa gaan babyboomers op pensioen, en een groot deel onder hen doet dat liefst in het gezelschap van een aangenaam zonnetje en een kuip sangria. Allemaal tellen ze hun moment af om te kopen ná de pandemie. Met andere woorden: er azen een heleboel mensen op vastgoed in Spanje. Verwacht een roedel kopers die de markt zal overspoelen.
[caption id="attachment_12238" align="aligncenter" width="1920"]
Wie droomt er niet van een oude dag op het strand?[/caption]
Daar komt bij dat veel mensen tijdens de pandemie spaarden. Wie financieel niet getroffen werd door ontslag of tijdelijke werkloosheid kon geld opzij zetten dat normaal opgesoepeerd werd aan etentjes, lange avonden op café en reizen naar exotische bestemmingen. De spaarpotjes zijn daardoor groter dan normaal, wat alweer volgens Standard & Poor’s snel zal leiden tot hogere prijzen in Spanje.
Steek iedereen de loef af door te anticiperen.
4/ Rendement op lange termijn blijft gewaarborgd
Op korte termijn is rendement volgens vastgoedexperts moeilijk te voorspellen. Zolang de crisis woedt, zijn er te veel onzekerheden. Maar op middellange en lange termijn hebben de experts er wel een goed oog op. Huizenprijzen zullen weer aantrekken. Nogmaals: veel babyboomers willen hun pensioen in het zonnetje doorbrengen. Volgens voorspellingen zullen er voor hen alleen al 600.000 nieuwe huizen nodig zijn in Spanje.
Ook staat de woningmarkt veel steviger op z’n poten dan bij de kredietcrisis van twaalf jaar geleden. Toen bouwden projectontwikkelaars veel op speculatie. Ze trokken grootschalige nieuwbouw op zonder een koper te hebben. Dat cowboygedrag is grotendeels verdwenen. Huishoudens en bedrijven zijn bovendien financieel gezonder dan toen en banken bogen op een betere solvabiliteit en liquiditeit. De storm kan beter doorstaan worden. De vrees voor een nieuwe vastgoedbubbel is daardoor onbestaande in Spanje.
5/ Er zijn mogelijkheden op de huurmarkt
Ook na de pandemie zullen toeristen meer kiezen voor accommodatie die veiligheid en privacy biedt. Appartementen, al dan niet verhuurd via platforms als Airbnb, hebben dan de voorkeur op massahotels waar jan en alleman binnen- en buitenloopt. Dat opent mogelijkheden voor wie z’n tweede woonst gedurende bepaalde periodes wil verhuren aan toeristen.
6/ Geld op een spaarboekje is niets waard
Dit heeft op zich niets met het coronavirus te maken. De lage rente is niets nieuws, maar blijft wel een overtuigende motivatie om uw geld liever in stenen te steken.
7/ Door corona passen we onze levensstijl aan
Wie tijdens de lockdown opgesloten zat op een appartement van 50 vierkante meter apprecieert wellicht meer dan ooit de buitenlucht. En waar kan je daar beter van genieten dan aan de Spaanse costa’s? Tot
320 dagen per jaar door de zon overgoten kan je hier zelfs in putje winter je ochtendkoffie op het terras nuttigen.
COVID-19 leidde ook tot een verandering in ons werkleven. Kantoorwerkers deden hun job vaker van thuis. De verwachting is dat werkgevers ook na de pandemie hun werknemers meer bewegingsvrijheid zullen geven. Een weekje werken vanuit je tweede woonst aan de Costa Blanca? In de toekomst kan het steeds vaker.
[caption id="attachment_12240" align="alignnone" width="2560"]
Peignoir? Check! Koffie? Check! Aan het werk.[/caption]
8/ Het leven is kort
Corona confronteerde ons met de kostbaarheid van het leven. En het belang om ervan te genieten wanneer het kan. Stop met uitstellen. “
Ik koop een huis in Spanje als de kinderen het huis uit zijn/als ik op pensioen ben/als ik nog wat meer gespaard heb.” Stop met die excuses. Spring nu, want anders is het misschien te laat. Het leven begint niet onder de grafsteen. Laat geen kostbare tijd meer verloren gaan. Stel jezelf de vraag: wanneer het vaccin ons binnenkort allemaal bevrijdt, waar wil je dan je tijd doorbrengen?