Groter, luxueuzer en groener: dit zijn de Spaanse vastgoedtrends voor 2022
Volgens vastgoedanalisten en trendwatchers zullen de woonsten in Spanje groter, luxueuzer en meer energie-efficiënt worden. Welk prijskaartje staat daar tegenover? Blijft de vraag naar een plek onder de zon stijgen? En betekent dat niet dat we in een bubbel terechtkomen? Wij leggen ons vergrootglas op de Spaanse vastgoedtrends voor 2022.
Appartementen in villaformaat
U dacht dat de pandemie buitenlanders minder happig zou maken om veel tijd in het buitenland door te brengen? Mis, poes! Integendeel, corona deed ons beseffen wat echt belangrijk is in het leven. En meer genieten hoort daar gegarandeerd bij. Elke 2,5 uur koopt een Belg een (tweede) verblijf in Spanje, zo becijferde Het Laatste Nieuws.
Tegelijkertijd kampen regio’s als de Costa Blanca met grondschaarste. Zeker nabij de mooiste stranden. Iedereen wil vanop zijn of haar balkon de zon zien zakken in de zee. Iedereen wil desnoods naar het strand kunnen kruipen. Ten noorden van Denia kunnen bouwpromotoren geen projecten meer opstarten. Al is de schaarste niet enkel een gevolg van de populariteit van vastgoed aan de kust, maar ook van het beleid. Om te vermijden dat er te veel of te snel gebouwd wordt, bevriezen lokale overheden gronden. Zo hopen ze een vastgoedbubbel te voorkomen en blijft er voldoende open ruimte over.
Projectontwikkelaars zoeken andere manieren om hun klanten waar voor hun geld te geven. Door in te zetten op appartementen die de concurrentie aangaan met de betere villa’s. Die vaak even groot zijn en minstens evenveel luxe en comfort bieden, soms zelfs meer. Het Laatste Nieuws geeft het voorbeeld van kopers met een budget van een half miljoen. Waar die vroeger in een villa zouden belanden, schaffen die zich nu een appartement van eenzelfde grootte aan, met drie slaapkamers, twee badkamers en een ruim terras. Wat ons bij het volgende brengt.
Grotere terrassen en tuinen
[caption id="attachment_36809" align="aligncenter" width="1024"]
Villa in Ciudad Quesada.[/caption]
Tijdens corona zaten we vaker dan ons lief was opgesloten. Nu de pandemie op z’n laatste benen loopt - hout vasthouden - willen mensen (her)ademen. Ontwikkelaars spelen daarop in door gebouwen verder uit mekaar te bouwen. En door grotere buitenruimtes te voorzien. Naast een gewoon terras krijgt een appartement dan bijvoorbeeld een dakterras. Gelijkvloerse appartementen kunnen vaak rekenen op grotere tuinen. Ruimte is een van de belangrijkste vastgoedtrends in 2022.
Luxe is het hoogste goed
Corona heeft een invloed op onze levensstijl. Kopers zoeken momenteel vooral naar grote huizen met een hoge mate van afwerking. Die komen zo vooral bij nieuwe woonsten terecht. We zoeken allen een tikje luxe. De vastgoedmarkt in het topsegment bleef tijdens de pandemie vlot overeind, vooral dankzij de vraag vanuit het buitenland. Het aanbod blijft kleiner dan de vraag, waardoor de prijzen al anderhalf jaar stijgen.
Lees hier waarom u beter een nieuwe woonst koopt dan een occasie.
Energiezuiniger
Tegen 2050 moeten alle woningen in de EU energieneutraal zijn. Spanje zet daar nu al op in. Door normen op te leggen bij het uitreiken van bouwvergunningen. En door die effectief te controleren op de werven. Isolatie speelt een sleutelrol in het bereiken van de ambities. In een land als Spanje moet die niet zozeer de koude buitenhouden, wel de warmte. En zo het energieverbruik van de airconditioning verminderen. Niet enkel buitenmuren krijgen een fikse laag isolatie, ook plafonds en vloeren. Daarnaast verplichten overheden steeds vaker zonnepanelen op huizen. Die warmen het water op.
Wat met de prijzen?
De vooruitzichten voor de Spaanse vastgoedmarkt zijn goed. Er heerst economisch optimisme en het bruto nationaal product stijgt. Ook de spaarboekjes van de mensen zijn vet - en zullen volgens de verwachtingen blijven stijgen. Potentiële kopers beschikken dus over voldoende liquiditeit.
Leiden die vastgoedtrends in 2022 tot hogere prijzen. Wellicht wel. Bankinter voorspelt een prijsstijging van twee procent in 2022, maar het zou ook meer kunnen zijn. Zeker in de meest gegeerde gebieden, zoals het westen van de Costa del Sol.
Er blijft voldoende ruimte voor groei. De vastgoedmarkt kampeert nog altijd een stuk onder de piek van 2007. Doordat de rente historisch laag blijft, zijn weinig investeringen zo lucratief als vastgoed. Bankinter verwacht ongeveer een half miljoen transacties in 2022. 20 procent daarvan draait om nieuwe huizen.
[caption id="attachment_36807" align="aligncenter" width="1195"]
Villa in Marbella.[/caption]
Zijn we op weg naar een nieuwe vastgoedbubbel?
Na het bestuderen van de vastgoedtrends voor 2022 boog de Spaanse krant El Pais zich onlangs over deze vraag. Het concludeerde: nee.
Ja, huizen gaan in 2022 nog duurder worden, onder meer omwille van de aantrekkende economische groei en de stijgende inflatie. Maar volgens economisten betekent dat niet dat er een bubbel in de maak is.
Ignacio de la Torre, de hoofdeconomist van financiële adviseur Arcano Partners, vergelijkt de situatie in 2006, net voor de Spaanse vastgoedcrisis, met die van nu. “Het scenario is helemaal anders”, zegt hij. “In 2006 spendeerden gezinnen 46 procent van hun inkomen aan het afbetalen van hun woning. Nu is dat 30 à 32 procent. Pas vanaf 35 procent spreken we van een verhitte markt.”
Spanje heeft geleerd van zijn fouten. De excessen zijn eruit. Zo werden in 2006 nog 750.000 nieuwe bouwprojecten opgestart. In 2021 waren dat er slechts 100.000. Voor een nieuwe vastgoedbubbel moeten we in 2022 dus niet vrezen.