Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

9 overtuigende redenen om te investeren in vastgoed op Tenerife

9 overtuigende redenen om te investeren in vastgoed op Tenerife
16 feb 2023

Een stek onder de zon, wie droomt er niet van? Misschien zoekt u simpelweg naar een plek om uw vakanties aangenaam door te brengen of - wie weet - een nieuw leven op te bouwen. Of u beziet de aankoop ook als investering in vastgoed, als appeltje voor de dorst. Maar waar bevindt dat huis, die villa of dat appartement zich in dat laatste geval het best? Uiteraard doet ieder z’n goesting, maar wij stippen Tenerife aan als prima optie.

Als een van de zeven Canarische Eilanden, gelegen voor de westkust van Afrika, geniet Tenerife het hele jaar door van een weldadig klimaat. Dat lokt toeristen, Tenerife is een van die bestemmingen die nooit uit de mode geraakt. Logisch gevolg: Tenerife is een prima plek om te investeren in vastgoed. Of u uw pand nu wil verhuren aan vakantiegangers dan wel later met winst verkopen, de kans is miniem dat u uw broek scheurt aan zo’n investering. En wel om volgende redenen:

1/ Een warm en zonnig klimaat

Een subtropisch klimaat zorgt voor warme temperaturen doorheen het jaar. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt rond 22 à 23 graden. In tegenstellingen tot andere zonbestemmingen zijn de temperatuurverschillen tussen zomer en winter niet gigantisch - er is een reden waarom Tenerife de bijnaam ‘eiland van de eeuwige lente’ kreeg. Het is zelden té heet in de zomer, zelden té koud in de winter.

Daardoor heeft Tenerife een uitzonderlijk lang hoogseizoen en een relatief kort laagseizoen. En zelfs in de winter werkt het eiland als magneet op vitamine D-verslaafden die het koukleumen in België of elders in West-Europa beu zijn. De torenhoge vraag voor vakantiehuisjes - waarover later meer - maakt van Tenerife het ideale doelwit voor investeerders die hun vastgoed willen laten renderen.

2/ Bloeiende toerismesector

toeristen in Tenerife maken investeren in vastgoed een interessante optie

Dit hangt samen met het vorige. Jaarlijks landen miljoenen toeristen op Tenerife, op zoek naar een streepje zon, een morzel strand en lekker eten. Die mensen moeten allemaal slapen, waardoor er een consistent hoge vraag is naar huurwoningen. Af en toe zit er weleens een knik in die vraag - denk aan corona - maar globaal gezien stijgt die al sinds de jaren 70 stelselmatig. De toeristen komen het hele jaar door, ook in de jaargetijden waarin badplaatsen elders in spooksteden veranderen.

Zelfs in oktober, november, februari en maart - de rustigste periodes in Tenerife - valt het nooit stil. Sinds corona kunnen sommige mensen van thuis werken, zij opteren steeds vaker voor werkvakanties tijdens het laagseizoen. Ook digitale nomaden strijken massaal neer op de Canarische Eilanden - niet enkel omwille van de eeuwige lente, maar eveneens dankzij een betrouwbaar en snel internetnetwerk.

Wie z’n investering wil optimaliseren, kiest best voor een bestemming die het hele jaar door leeft. Waar je zoveel mogelijk dagen per jaar kan verhuren. In Europa zijn er helemaal niet zo veel van dat soort plekken. Op de Canarische Eilanden na. Dat maakt van investeren in vastgoed op Tenerife zo'n goed idee. Bovendien huren toeristen steeds vaker liever een eigen vakantiewoning of -appartement dan dat ze in een hotel zitten. Veel bezoekers zijn bereid om veel te betalen om gedurende een paar dagen hun eigen stekje te hebben. Zeker woonsten in het hogere segment boeren goed.

3/ Bloedmooie natuur

Weinig plekken zo gevarieerd als Tenerife. Door de vele microklimaten moet u nooit ver gaan om in een compleet andere omgeving te belanden, van dorre vulkaanlandschappen tot de meest weelderige jungle, van dramatische kliffen tot paradijselijke stranden. Op een eiland als Tenerife ontwikkelden zich dier- en plantsoorten die nergens anders voorkomen. We bliezen al eerder de loftrompet over de natuur in Tenerife, maar we zijn uiteraard niet de enigen die er hun hart verloren. De natuurlijke schoonheid verleidt jaarlijks miljoenen mensen.

Omdat de plaats op een eiland ter grootte van Vlaams-Brabant niet oneindig is, probeert Tenerife zich de laatste tijd heruit te vinden als ecologisch en duurzame bestemming. Kwestie van nog wat natuur over te laten voor toekomstige generaties. Daar hoort een exclusiever imago bij: liever iets minder toeristen, maar wel die met diepere zakken. Zij bereid zijn om te betalen voor kwaliteit. Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren van wie wil investeren in het hogere segment van vastgoed op Tenerife.

4/ Bereikbaarheid

Uiteraard moeten al die toeristen op Tenerife geraken. Dat doen ze niet met reddingssloepen. Bijgevolg is Tenerife een van de best verbonden plekken ter wereld. Elke dag vertrekt er wel een vlucht van of naar België, meestal zelfs meerdere. Door de grote concurrentie vallen de vluchten soms goedkoper uit dan een treinrit van Hasselt naar Oostende. Wanneer u snel in België moet zijn - voor kerst, een noodgeval in de familie, een verjaardagsfeest of de titelmatch van uw favoriete voetbalploeg - dan staat u op een wip op vertrouwde grond. Voor velen is het een hele geruststelling.

[caption id="attachment_345177" align="aligncenter" width="1024"]

Het uitzicht krijgt u er gratis bovenop.[/caption]

Naar Tenerife Zuid vliegt u vanuit 97 verschillende steden, waaronder een heel pak in en rond België. Vanuit Brussels Airport geraakt u er met Brussels Airlines, Jetairfly en Thomas Cook Belgium, vanuit Charleroi met Jetairfly en Ryanair. Transavia vliegt vanuit Schiphol, vanuit Eindhoven kan het met Ryanair en Transavia. Vanuit Düsseldorf Weeze met Ryanair, vanuit Düsseldorf met Condor, Niki, Norwegian Air International en TUIfly. En vanuit Rijsel met Jetairfly. Daarnaast heeft Tenerife een tweede luchthaven in het noorden van het eiland. Daar vertrekken vooral vluchten naar het vasteland van Spanje, goed voor nog eens 27 bestemmingen.

5/ Politieke en economische stabiliteit

Kort gezegd: wel het klimaat van Afrika, niet de politieke of economische situatie. De Canarische Eilanden behoren tot Spanje. De Europese Unie, met andere woorden. Als Belg kan u zich hier dus probleemloos vestigen en hebt u ook alle rechten. Europese wetten gelden. Die status zorgt voor stabiliteit, iets wat zowel touroperators en toeristen op prijs stellen. De EU lag ook aan de basis van de uitbouw van de toeristische en andere infrastructuur, waarover later meer.

Investeert u in vastgoed buiten de EU, dan speelt u Russische roulette. Misschien grijpt een dictator de macht, verstrengt de overheid de visumvoorwaarden of blijven de toeristen weg omwille van politieke onrust. Binnen de EU spelen die risico’s niet of nauwelijks. Meer zelfs: van zodra het in mooiweerbestemmingen in Noord-Afrika of Azië rommelt, trekken meer toeristen naar het veilige Tenerife. De kans dat uw investering hier op middellange of lange termijn waarde verliest? Zo goed als nihil.

6/ Lagere belasting op aankoop van vastgoed

Investeren in vastgoed is op Tenerife goedkoper dan op het vasteland. Wie op de Canarische Eilanden een nieuwe woonst koopt, bijvoorbeeld van een ontwikkelaar, betaalt daarop 7 procent. Op het vasteland van Spanje ligt dat percentage op tien. Ook tweedehandswoningen worden lager belast: 6,5 procent in Tenerife, terwijl het op het vasteland afhangt van de regio. Murcia heft een percentage van 8 procent, Valencia van 10 procent. Dat gunstig belastingregime is het gevolg van de speciale status van de Canarische Eilanden. Ook bedrijven betalen bijvoorbeeld minder een pak minder: vier procent, terwijl kmo’s op het Spaanse vasteland aan 25 procent worden belast.

7/ Een expatvriendelijke omgeving

De geografische ligging, op het kruispunt tussen Europa, Noord-Afrika en Amerika, trekt mensen aan. Vanaf de 15e eeuw hield elk schip op weg naar de nieuwe kolonies in het westen halt op deze archipel. Eigenlijk is dat nooit veranderd. Ook nu nog komen mensen uit alle uithoeken naar Tenerife. Buitenstaanders zorgden voor economische kansen, voor inkomen. En daardoor ziet Tenerife hen graag komen. Iedereen is welkom, ongeacht afkomst. Vanaf de jaren 60, toen het massatoerisme zich ontwikkelde op de Canarische Eilanden, begonnen buitenlanders vastgoed te kopen. Tenerife maakt het hen niet nodeloos moeilijk. Het eiland schat de investeringen van buitenaf nog altijd naar waarde.

Dat zonnekloppers van overal hier samenkomen, vergemakkelijkt hun integratie. Te midden van zoveel verschillend nationaliteiten maakt u gemakkelijk gelijkgestemde vrienden. Taal vormt zelden een barrière. In tegenstelling tot elders in Spanje spreken veel eilandbewoners in de gezondheidszorg of in banken Engels. Handig, want zo kan u hier alles doen zonder eerst een taalcursus te moeten volgen. Ook toeristen vinden dat een geruststellende gedachte. Veel buitenlandse investeerders betekent ook dat er op Tenerife plekken zijn waar u in het Nederlands een frietje kan bestellen. Of dat u uw kinderen naar een internationale school kan sturen - er zijn er bijna 40. Dat neemt niet weg dat het de moeite loont om Spaans te leren, de locals stellen dat nog altijd op prijs.

8/ Infrastructuur van het hoogste niveau

Vooral de Canarische Eilanden halen veel voordeel uit het Spaanse lidmaatschap van de Europese Unie. Met Europese fondsen bestemd voor ultraperifere regio’s - de verafgelegen gebieden van de EU, zeg maar - verbeterde de overheid van Tenerife de infrastructuur van het eiland. Denk aan wegen, openbaar vervoer, lucht- en zeehavens, gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid. Zo telt Tenerife meer dan honderd gezondheidscentra, 28 ziekenhuizen, vijf universiteiten, 39 internationale scholen, 20 jachthavens, twee luchthavens, 25 golfterreinen, 141 cinema’s, 31 winkelcentra en vier nationale parken. Dat alles, nogmaals, op een oppervlakte kleiner dan die van Vlaams-Brabant. Al dat moois vergemakkelijkt niet alleen uw eigen leven op het eiland, het zorgt ook voor gemoedsrust. Investeren in vastgoed op Tenerife zal u niet zuur opbreken. Integendeel.

9/ Torenhoge bouwstandaarden

[caption id="attachment_344753" align="aligncenter" width="1024"]

De standaarden liggen hoog, zoals hier bij Iconic in Adeje.[/caption]

De tijd ligt achter ons dat de Spanjaarden vooral de huizen bouwden waarin ze zelf wilden wonen. Denk aan villa’s in aardkleuren, met kleine raampjes om de hitte buiten te houden en een terras waar nét een wasmachine op past. Als projectontwikkelaars al niet uit West-Europese landen komen, dan luisteren ze in ieder geval wel naar de noden van kopers uit die regio. En dus bouwen ze modern, met grote ramen, badkamers met inloopdouches en terrassen zo groot dat u er kan voetballen. Vastgoed moet voldoen aan alle wettelijke eisen van Spanje en de EU. Die waarborgen dat uw dak niet meteen gaat lekken of dat de boel geen verborgen gebreken vertoont. Gebouwen in Spanje - en dus ook op Tenerife - moeten sinds 2013 over een energiecertificaat beschikken. Wie wil investeren in vastgoed op Tenerife, koopt dus beslist geen kat in een zak.

Geïnteresseerd om te investeren in een lucratieve toekomst? In samenwerking met de gerenommeerde architect Leonardo Omar ontwikkelde Gold Estates en Maple Tree Project het residentieel complex Iconic. Vlakbij het centrum van Callao Salvaje, in Adeje, maar toch een baken van rust. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search