Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Wandelen op Tenerife: verken dit ultieme wandeleiland van vulkanen, kustlijnen en laurierbossen

Wandelen op Tenerife: verken dit ultieme wandeleiland van vulkanen, kustlijnen en laurierbossen
24 mei 2023

De Canarische archipel is meer dan een stel luilekkereilanden met paradijselijke stranden. Tenerife geldt ook als een van de beste bestemmingen om te wandelen in Europa. Door meer dan 40 natuurgebieden kronkelen ruim 1500 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden, geschikt zowel voor ervaren hikers als voor wie voor het eerst stapschoenen aantrekt.

Tenerife, de grootste telg van de Canarische Eilanden, staat bekend als een walhalla voor wie er graag te voet op uittrekt. Met zijn indrukwekkende landschappen, gevarieerd terrein en mild klimaat trekt Tenerife wandelaars die op zoek zijn unieke ervaringen. Het eiland biedt namelijk een breed scala aan wandelroutes die geschikt zijn voor alle niveaus, van gezapige en ontspannen wandelingen tot uitdagende trektochten.

De plaatjes van perfecte hagelwitte stranden mogen dan bekender zijn, maar Tenerife is daarnaast ook een wilde plek. De beste manier om de rauwe schoonheid daarvan te ervaren? Eropuit trekken met uw wandelschoenen aan. Tenerife verwelkomt wandelaars het hele jaar door met aangename temperaturen en een ongelooflijke biodiversiteit op een relatief kleine oppervlakte.

Langs de kustlijn genieten hikers van kliffen die uittorenen boven de Atlantische Oceaan, terwijl ook subtropische terrassen met bananenplantages en palmbomen een prachtig decor vormen voor spontane verkenningen. Spitse fluogroene heuvels contrasteren met zwarte lavastromen. Verken de maagdelijke laurierbossen - door UNESCO bekroond als werelderfgoed. Of beklim bij het ochtendgloren de vulkaan Teide, waar het lijkt alsof u zich op een andere planeet bevindt.

Die verscheidenheid is de grote kracht van Tenerife als wandeleiland. Hier wandelt u desgewenst elke dag in een andere setting. Van kustwandelingen langs adembenemende kliffen en afgelegen baaien tot bosrijke routes die door weelderige vegetatie en charmante dorpjes slingeren. Van smalle bergpaadjes en ruige, steile ravijnen tot stranden van zwart lavazand. Gesp die bergschoenen dus maar aan en trek met ons op pad.

Nationaal Park Teide

Hét symbool van Tenerife, de vulkaan Teide, waakt over het eiland. Het nationaal park rond de majestueuze berg staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wandelaars komen hier goed aan hun trekken op verschillende routes door adembenemende decors. Denk aan vulkanische formaties, kleurrijke kraters, maanlandschappen en spectaculaire uitzichten over het eiland.

Montaña Blanca naar Pico del Teide

Deze flinke klim vertrekt bij Montaña Blanca. Via oude paden van lava en puimsteen, met bijwijlen een forse hellingsgraad, loopt het pad naar de Refugio de Altavista, op 3270 meter de enige berghut op flanken van de Teide. Daarna gaat het richting Mirador de la Fortaleza. Vanop 3537 meter reikt het uitzicht tot voorbij andere Canarische Eilanden als Gomera, La Palma en El Hierro. Dichterbij kan u de roestrode kammen van La Fortaleza zien blinken als natuurlijke forten. Net als los huevos del Teide, de eieren van de Teide - enorme rotsen van magma die bij een uitbarsting in ver vervlogen tijden naar beneden rolden.

Wie over een vergunning beschikt, klimt door naar de top van de hoogste berg van Spanje. Vergunningen zijn gratis maar beperkt in aantal - en dient u dus maanden op voorhand aan te vragen. Voor al de rest wacht de kabellift naar beneden. Vooral in lente en herfst loont deze wandeling de moeite. Dan ligt er geen sneeuw, is er minder volk dan in de zomer en kleuren bloemenbloesems de flanken van deze stoere vulkaan. Opgelet: enkel voor ervaren wandelaars. Wie niet in die categorie valt, kan simpelweg opteren voor een ritje in de kabellift.

Roques De Garcia

Wel zin om de vulkanische kracht te bewonderen, maar zelf geen kuitspieren van staal? Kies dan voor deze kortere (ongeveer vier kilometer), min of meer vlakke wandeling. Die is eveneens haalbaar voor de meeste gezinnen met kleine kinderen. Lonely Planet omschrijft het treffend: ‘veel wauw met een minimum aan inspanningen’.

Deze tocht is namelijk een geologische ontdekkingsreis langs bizarre lavastenen in een ware woestijnsetting. Zo stapt u voorbij de Roque Cinchado, de ‘stenen boom’ die zo iconisch is dat die het schopte tot het oude Spaanse bankbiljet van duizend peseta. Maar ook de watervallen, tongen en schoorstenen uit lava zullen vechten om uw aandacht. Hou tevens uw ogen open voor de Canarische hagedis, een opvallend fluoblauw beestje dat enkel op Canarische Eilanden voorkomt.

Roques De Garcia is een erg populaire daguitstap, al wandelen veel toeristen niet voorbij het uitkijkpunt. Ga vroeg om de hordes te ontlopen.

Pico Viejo

Een alternatief voor wie niet tijdig zijn vergunning voor de Pico de Teide aanvroeg. Voor de beklimming van deze vulkaan behoeft u namelijk geen papiertje. De ‘oude piek’ is minder bekend dan z’n grotere broer en daardoor wandelen er minder mensen op z’n flanken. Dat wil niet zeggen dat deze kanjer minder fascinerend is. Doordat de Pico Viejo vrij recent uitbarstte - aan het einde van de 18e eeuw - groeit er quasi niets op de opgedroogde lavastromen die op de hellingen liggen. Alsof u over de maan stapt. De uitzichten vanop de 3135 meter hoge top, onder meer over een krater van 800 meter breed, wedijveren met die van de Teide.

Mirador de Sámara

Het vervelende aan het beklimmen van de Pico de Teide? De vulkaan zelf kan u niet in z’n volle glorie aanschouwen. Vanop de Mirador de Sámara kan dat wél. Een goed aangegeven pad van vijf kilometer leidt door een asgrauw landschap, tot aan een uitkijkplatform dat een volmaakt panorama biedt. In de late winter of vroege lente ligt er nog sneeuw op de top van Teide, maar staat de brem al in bloei - prachtige foto’s gegarandeerd. Ook onderweg valt er heel wat te bewonderen - onder meer de Canarische naaldbomen die wortel schieten op gitzwarte vulkanische grond. Met wat geluk spot u Canarische tjiftjafs, torenvalken en Berthelots piepers.

Natuurpark Anaga

Weinig plekken zo divers als Tenerife. U verdenkt ons van loze woorden? Vergelijk dan Nationaal Park Teide eens met natuurpark Anaga. De trefwoorden voor Teide zijn: grijs en roestbruin, rotsachtig, weinig vegetatie. Die voor Anaga: groen, weelderig, een enorme verscheidenheid aan flora en fauna, met dank aan het microklimaat alhier. Eén adjectief delen Teide en Anaga: mysterieus. Want ook in het Anagagebergte vereist het weinig fantasie om u elfjes in te beelden in de mistige laurierbossen. De weelderige wouden, diepe ravijnen en traditionele dorpjes lokken menig wandelaar.

Sendero de los Sentidos

Wie weinig tijd heeft - of onvoldoende wandelkilometers in de benen - maakt op het ‘pad van de zintuigen’ op een laagdrempelige manier kennis met het Anagagebergte. Eigenlijk gaat het om twee paden, die gecombineerd kunnen worden. Zelfs tijdens de langste variant bent u slechts drie kwartier op pad, maar krijgt u wel een inleiding tot de weelderige sprookjesbossen voor de voeten.

Benijo - Faro de Anaga - Benijo

Een populaire tocht, alweer met recht en reden. Vanuit het dorpje Benijo volgt de route eerst lang de kust, tot aan Faro de Anaga. Qua afstand ligt de vuurtoren halverwege - een goede plek voor een lunch dus, al hebt u dan het zwaarste stuk nog voor de boeg. Nadien gaat het namelijk landinwaarts. En vooral: omhoog. Gelukkig belonen de uitzichten, die mooier worden met elke bocht, u voor de inspanning. Wellicht begrijpt u ook waarom veel wandelaars het Anagagebergte het mooiste deel van Tenerife noemen - de bergen lijken wel te leven. Na het bereiken van een van de vele groene toppen daalt u gestaag terug naar Benijo.

Afur - Tamadite - Taganana - Afur

Ook deze wandeling toont Anaga in volle glorie - als een wilde, ietwat vergeten wereld van laurierbossen en ruige kliffen die recht in de Atlantische Oceaan storten. Een plek waaruit Tolkien wat graag inspiratie had geplukt voor In de Ban van de Ring. Vanaf Afur, een traditioneel dorpje met grotwoningen, daalt u langs een ravijn af tot het ruige strand van Tamadite. Een ideale eerste stop voor een plons. Daarna gaat het bergop naar Taganana, een oeroud dorpje, en via de Camino de Inchirés opnieuw naar Afur.

Roque de Taborno

De Matterhorn van Tenerife, zo staat de Roque de Taborno bekend op de Canarische Eilanden. Een glimp erop volstaat om te weten waarom: als een volmaakte bergspits, zoals die getekend wordt door kinderhanden, priemt de Taborno boven de omgeving uit. Vlakbij het kapelletje van het gelijknamige dorp Taborno vertrekt een wild paadje dat een lus maakt rond de berg. Onderweg volgen de uitkijkpunten elkaar snel op, het ene al theatraler dan het andere. Wedden dat het gedurende vier kilometer onmogelijk is om het deuntje van Jurassic Park uit uw hoofd te bannen?

Tenogebergte

Het Tenogebergte is een van de beste regio's om te wandelen op Tenerife

Het Macizo de Teno combineert het beste van twee werelden - het groene van Anaga met de rotsen en de vulkanische oorsprong van Teide. Dat zorgt voor steile kliffen, diepe kloven, dramatische rotsformaties en uitzichten die naar adem doen happen. Geen wonder dat wandelaars zich als vissen in het water voelen in het Tenogebergte.

Barranco de Masca

Veel enthousiaste wandelaars beschouwen de tocht door de kloof van Masca als een van de mooiste op Tenerife. Het vertrekpunt is Masca, een piepklein, traditioneel Canarisch gehuchtje Masca dat bijna opgeslokt wordt door de ruige toppen die het omsingelen. Enkele witgekalkte huizen, een knoert van een vijgenboom en een kerkje, meer is het niet. Hier waant u zich ver weg van de resorts in het zuiden van Tenerife. Langs stroompjes en boomgaarden begeeft u zich tussen verticale muren van rots, een uitdagend pad door de ravijn naar de oceaan. Op het einde lonkt een duik in turkoois water in een postkaartwaardige baai. Wie nog wat puf heeft, gaat te voet terug; al de rest neemt de veerboot naar Los Gigantes.

Camino del Risco

De Camino del Risco - letterlijk: het rotspad - klimt via een lange richel richting Teno Alto. Dit lijkt wel een Tenerife uit een andere tijd. Een pruts van een dorpje - enkele verspreide huizen en meer geiten dan mensen. De hoogteverschillen garanderen veel variatie in planten. Mogelijk komt u de Canarische hagedis of de bedreigde Barbarijse patrijs tegen. Daarna loopt het pad door naar Punta de Teno, de rots die geldt als de meest noordwestelijke uitstulping van Tenerife. Een vuurtoren al een lekstok trekt hier de aandacht. Aan Punta de Teno kan u niet enkel de oceaan induiken, het is ook een uitgelezen plek om de kliffen van Los Gigantes te bewonderen. Zit er geen benzine meer in de benenwagen, dan kan u met de bus terug naar het beginpunt.

Wandelen elders op Tenerife

Malpaís de Güímar

Vanuit het haventje van Güímar, aan de oostkust van Tenerife, vertrekt een wandellus door de Malpaís de Güímar. Letterlijk: de badlands van Güímar, een gebied minder dan 10.000 jaar geleden gevormd door uitbarstingen, lavastromen, as en vulkanische bommen en daarna geboetseerd door de passaatwinden. Op het eerste gezicht lijkt dit unieke vulkaanlandschap onherbergzaam, maar vergis u niet: uit lavascheuren en op rotsen groeien wolfsmelk en kardoen, cactussen, brem en korstmossen. Zeker in de lente levert dat een schouwspel van kleuren op. Doordat de wandeling quasi geen hoogtemeters telt, dient Malpaís de Güímar als prima alternatief voor wie de Teide wat te pittig vindt.

Mil Ventanas de Güimar

Mensen wandelen op Tenerife in de Mil Ventanas de Güímar

Niet voor mensen met hoogtevrees die al in hun broek doen als ze nog maar op een barkruk staan. In de kliffen, hoog boven de oostkust van Tenerife, zijn tunnels uitgehouwen. Oorspronkelijk waren die bedoeld om water door de bergen te transporteren, maar dit plan kwam nooit tot uitvoering. De ‘duizend ramen van Güimar’ - in werkelijk zijn het er maar een goed dozijn - vormen nu een spectaculair decor voor de meest avontuurlijke hikers. Enkel voor wie stevig op z’n benen staat.

Barranco del Infierno

mensen wandelen op Tenerife in de Barranco de Infierno

Nabij Adeje ligt het ‘ravijn van de hel’, ondanks de naam een van de meest ondernomen wandeltochten op Tenerife. Stiekem is het eerder een aards paradijs voor natuurliefhebbers. Want hoe verder u zich in deze hel begeeft, hoe meer impressionant de rotskliffen boven uw hoofd torenen. Op het einde van de kloof druppelt een waterval. Slechts 300 wandelaars per dag mogen de kloof in, kwestie van het fragiele ecosysteem te beschermen. Dat betekent ook dat u hier nooit over de koppen loopt. In tegenstelling tot de Pico del Teide lukt het meestal om op korte termijn een vergunning te bemachtigen.

Rambla del Castro

Deze wandeling langs de kliffen van noordelijk Tenerife klokt af op een kilometer of negen. Op die korte afstand rijgt u als wandelaar de hoogtepunten aan mekaar. Door de natuur gevormde rotsformaties? Check. De bogen en grotten van Playa de los Roques? Check. De baai van La Fajana, een halve maan van zwart zand? Fortín de San Fernando, een fort uit de 18e eeuw dat piratenaanvallen moest afweren? Playa de Castro, met z’n spectaculaire kliffen en watervallen? Check, check, check! De wandeling loopt over geplaveide en onverharde paden, hoog boven de klotsende Atlantische Oceaan, door bananenplantages en bosjes van palmen, over landbouwterrassen met stenen muren en langs baaien en stranden. De ‘beste kusthike van Tenerife’, dixit Lonely Planet, vertrekt aan Hotel Maritim in Puerto de la Cruz en eindigt bij Mirador de San Pedro - of andersom.

GR131: langeafstandspad over de Canarische Eilanden

Klinkt al het voorgaande als klein bier cerveza pequeña? Dan bent u wellicht klaar voor het grote werk. Wat gedacht van de grote routepad 131, een traject dat 651 kilometer lang over alle Canarische Eilanden slingert en onderweg 20.000 hoogtemeters overwint. Enkel opteren voor het gedeelte op Tenerife kan ook, dan wandelt u een boog van 126 kilometer tussen Santa Cruz de Tenerife en Los Cristianos. Onderweg trotseert u diepgroene nevelwouden, kloven en maanlandschappen met zwart lavazand. De Teide blijft immer aan uw zijde als compagnon.

Tips om te wandelen in Tenerife

een hiker aan het wandelen op Tenerife
  • Het milde klimaat van Tenerife maakt het mogelijk om het hele jaar door te wandelen. Zelfs in de wintermaanden, wanneer het vasteland van Europa in de greep zit van de kou, blijven de temperaturen aangenaam. Over het algemeen bieden de lente en de herfst het aangenaamste wandelweer.
  • Neem voldoende water, zonnebrandcrème en geschikte kleding mee bij het wandelen op Tenerife. Sommige delen zijn erg dun bevolkt - reken er niet op dat u overal restaurants op uw pad treft. Of dat die open zijn.
  • Zeker in Nationaal Park Teide - maar ook in andere gebieden van het eiland - leiden wandelpaden over vulkanische rotsen. Denk niet die te kunnen aanpakken op uw teenslippers. Stevig schoeisel is op veel paden aangeraden. Opteer voor B/C-schoenen die ook glibberig terrein aankunnen.
  • Veel wandelpaden zijn bereikbaar met de bus of met de auto. Wie voor het openbaar vervoer opteert, dient wel de regelingen goed uit te pluizen. Sommige bussen rijden slechts sporadisch.
  • Vilaflor (Teide), La Laguna (Anaga), Buenavista del Norte of Los Gigantes (Teno) gelden als prima uitvalsbasissen om de belangrijkste natuurgebieden te verkennen. Maar door de compactheid van Tenerife kan u in feite overal verblijven, u zal nooit lang moeten rijden naar het beginpunt van een hike.
  • De wandelgids van Rother is onmisbaar voor wie vaak wil wandelen op Tenerife. Bestel die best op voorhand, ter plaatse is het moeilijk om kwaliteitsvolle wandelgidsen te vinden.
  • Op weinig plekken op aarde kan u uitdagende wandeltochten over zo’n prachtterrein afsluiten met een cerveza in de zon en een plons in de Atlantische Oceaan. Geniet ervan!

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search