Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

De ultieme gids voor Torrevieja, aards paradijs aan de Costa Blanca

Torrevieja
17 nov 2023

Aan de zonovergoten zuidkusten van Spanje ligt Torrevieja, glimmende parel aan de Costa Blanca. Deze badplaats, een van de zonnigste plekken van Europa, mengt Spaanse charme, hagelwitte stranden, levendige cultuur en rijke geschiedenis. En lonkt zo naar op vitamine D beluste levensgenieters van over heel Europa. Plant u dit mediterraan paradijs te bezoeken - of beter nog, er te gaan wonen - dan is dit uw ultieme gids om het allerbeste van Torrevieja te beleven.

Maak kennis met Torrevieja

Pak al maar in, die zonnecrème: het klimaat van Torrevieja is héérlijk

Stel:de kaart van Europa is een dartsbord, ingedeeld naargelang het klimaat. Naar waar mikt u uw pijltje dan? Naar het druilerige België, dat met moeite een twee of een drie haalt? Of naar het zuiden van Spanje, waar de hoogste punten te rapen vallen? Het antwoord is nogal wiedes. Op dat dartsbord van mooi weer scoort Torrevieja het hoogst, triple 20. Hier schijnt de zon bijna altijd, een regenbui is een evenement waarvoor u de buren opbelt en sneeuw heeft enkel de bompa ooit gezien, toen de dieren nog spraken.

Dat gunstige klimaat dankt Torrevieja aan de zuidelijke ligging en de zachte invloed van de zee. De bergen en heuvels in het hinterland houden wolken tegen en beschermen tegen koudefronten. Gevolg: 320 zonnige dagen per jaar. De gemiddelde jaartemperatuur van 19 graden verhult weliswaar seizoensgebonden verschillen, maar zelfs in de winter duiken de temperaturen amper onder 15 graden. In juli en augustus schurkt het kwik eerder tegen een gemiddelde van 30 graden. Dan warmt zelfs de Middellandse Zee op tot een lekker warm bad.

Omarm het strandleven

Wie graag zand tussen z’n tenen voelt, is in Torrevieja aan het juiste adres. Enkele van de mooiste stranden van heel Spanje sieren de kilometerslange kustlijn van deze uitgestrekte badplaats. Keuze genoeg, maar alle stranden van Torrevieja hebben fijn goudkleurig zand en kristalhelder water gemeen. Of u nu wil zonnebaden, cocktails slurpen in een van de sfeervolle chiringuito’s of gewoon tuk bent op een dagelijkse loopsessie of wandeling met de hond, in Torrevieja kan het allemaal.

Heel wat stranden pronken met een blauwe vlag - een indicatie van schoon water en infrastructuur van topkwaliteit. Torrevieja telt ook heel wat intieme baaien waar het fijn snorkelen is tussen de rotsen. Ook naar andere watersporten moet u nooit ver zoeken - zie verderop.

Enkele stranden in Torrevieja

 • Playa del Cura. Zandstrand met ondiep water, ideaal voor gezinnen.
 • Playa de los Locos. U moet helemaal niet loco zijn om dit populaire zandstrand uit te kiezen.
 • Playa Los Naufragos. Stadsstrand met fijn zand, palmbomen, een wandelboulevard, restaurants en een speeltuin.
 • Playa de la Mata. Een van de bekendste stranden, ten noorden van Torrevieja - lang en breed, mooi en gezegend met goudkleurig zand.
 • Cala Ferris. Afgelegen, rotsachtige baai ten zuiden van het centrum, omringd door palmbomen.

Langs de kust van Torrevieja kan u eindeloos wandelen op een boulevard. Onderweg komt u wellicht het Monumento de las Coralistas (een fontein met fresco’s op de zijkanten) en het standbeeld van Lola tegen - een vissersvrouw die tevergeefs naar de horizon staart, hopend dat haar man thuiskomt. Maak ook eens een wandeling op de anderhalve kilometer lange pier, de Dique de Levante. Op het einde ervan wacht een vuurtoren.

De zoute wonderen van Las Salinas

De rooskleurige zoutmeren van Torrevieja, ofte Las Salinas, zijn uniek. Deze zoutvlakten pakken niet enkel bijzonder goed op foto, ze zijn ook de thuis van een hele resem vogels - waaronder flamingo’s. Een wandeling over de modderige paadjes rond de lagunes is een ervaring die de betoverende schoonheid van Torrevieja weerspiegelt, zeker tijdens de zonsondergang. De modder heeft schijnbaar een geneeskrachtige werking. Weetje: de zoutmeren leveren elk jaar een half miljoen ton zout op. Net voldoende, met andere woorden, om op uw frietje te strooien.

Duik in cultuur en geschiedenis

De charme van het oude stadscentrum

Het historische centrum van Torrevieja is een labyrint van schattige steegjes, kleurrijke huizen en traditionele Spaanse architectuur. Hier ontdekt u verborgen pleinen en charmante cafés waar u kan proeven van authentieke Spaanse gerechten. Het Plaza de la Constitucion vormt het kloppend hart van het oude stadscentrum, een knap plein met veel groen, fonteinen ter verkoeling en een mooie traditionele kerk. De Iglesia de la Inmaculada Conception (Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis) werd gebouwd in 1798, tegen de vlakte gewerkt door een aardbeving en opnieuw heropgebouwd in 1844. Tijdens belangrijke christelijke feesten, zoals Kerstmis of Semana Santa, vertrekken op dit plein de stoeten. Ook de prachtige kerststal prijkt alhier.

Musea en monumenten

De stad ligt bezaaid met culturele bezienswaardigheden en musea die inkijk bieden in de geschiedenis:

 • Museo del Mar y de la Sal (Zee- en Zoutmuseum). De naam spreekt voor zich: dit museum is gewijd aan het erfgoed van de stad, zowel op maritiem vlak als wat betreft de zoutmijnen. Daarnaast kan u zich als bezoeker vergapen aan een uitgebreide collectie aan voorwerpen, modellen en prullaria gemaakt van zout - van modelschepen tot de kerk van Torrevieja.
 • Museos flotantes Delfin S-61 y Albatros III. Twee drijvende musea in de vissershaven van Torrevieja. Aan boord van de Delfin S-61 verkent u een echte onderzeeër en ontdekt u zo een waardevol stukje maritieme geschiedenis. Vooral de benepen ruimte valt op, de nauwe hoekje en benauwde gangen. Beslist niet voor wie last heeft van claustrofobie. Ernaast ligt de Albatros III, een patrouilleboot die omgebouwd is tot museum.
 • Museo de la Semana Santa. De schatten van de Heilige Week, ofte Semana Santa, komen één keer per jaar buiten. De rest van de tijd liggen ze in dit museum enkele kilometers buiten Torrevieja.
 • Torre del Moro. Aan de kust van Torrevieja ligt deze kloeke oude toren uit de veertiende eeuw, bijna even dik als hoog. Ooit gebruikt om deze contreien te verdedigen van piratenaanvallen, nu vooral mooie uitzichten over de Middellandse Zee biedend. Het park rond de toren vormt een prettig rustpunt tijdens wandelingen.

Culinaire geneugten

Torrevieja kent een bloeiende culinaire scene die traditionele Spaanse smaken verenigt met een moderne draai. Van de tapasbars in het oude centrum over visrestaurants langs de jachthavens tot gespecialiseerde restaurants van over heel Europa, hier vindt u het allemaal. Mis de kans niet om te proeven van lokale specialiteiten als arroz a banda (rijst gekookt in visbouillon) of caldero (traditioneel visstoofpotje).

Geen streek in Spanje zonder z’n eigen wijn. Hoewel minder bekend dan de wijn van La Rioja of Andalusië valt ook die van de Costa Blanca niet te versmaden. Onder meer de lokale zoete dessertwijn, gemaakt van Moscateldruiven, valt bij velen in de smaak. Maar evengoed vindt u hier prima rode of roséwijnen. In Torrevieja produceren wijnboeren het edele vocht vooral in de bergen, in en rond dorpjes als La Romana, Hondon de las Nuevas en Hondon de las Frailes.

Avonturen in de buitenlucht

Natuur

Natuurliefhebbers zullen in Torrevieja niet teleurgesteld zijn. Een greep uit het aanbod:

 • Parque Natural de la Mata y Torrevieja
 • Dit beschermd natuurpark biedt wandelpaden, plekken om vogels te kijken (waaronder flamingo’s) en prachtige landschappen die de biodiversiteit van de regio in de kijker zetten. In dit gebied liggen de twee zoutwatermeren, gescheiden door de natuurlijke rotsformatie El Chaparral. In het bezoekerscentrum kan u brochures oppikken met suggesties voor wandel- en/of fietsroutes.
 • Parque del Molino del Agua
  Letterlijk: het park van de watermolen. Dit is een rustig stadspark met veel oude naaldbomen en waterelementen - met andere woorden: een ideale schuilplaats op een te hete zomerdag.
 • Parque natural el Hondo
  In dit natuurreservaat in Elche, even ten noorden van Torrevieja, speuren vogelspotters vanuit schuilhutten over het water, in een poging de purperreiger, kwak of ralreiger van hun lijstje te schrappen.

Een actieve levensstijl

(Water)sporten

Torrevieja is de ideale plek voor mensen zonder zittend gat. U kan er lopen, wandelen, fietsen of mountainbiken. In het avonturenpark van Lo Rufete wachten quadbikes, paintball, kajaks, ziplines en boogschieten.

Maar met zo’n grote speeltuin als de Middellandse Zee zal het niet verbazen dat vooral watersporten hun aantrekkingskracht uitoefenen op bezoekers. Zo geldt Scubaworld in Punta Prima als het beste duikcentrum van de Costa Blanca. Onder leiding van gecertificeerde instructeurs kan u er de kneepjes van het vak leren. Elders in Torrevieja kan u windsurfen, kitesurfen of zeilen.

Ook Orihuela-Costa, tien à vijftien minuten verderop, is een mekka voor watersporters.

Golf

Het weldadige klimaat maakt de Costa Blanca een uitstekende plek om aan uw swing te werken. Binnen een radius van tien kilometer rond Torrevieja vindt u maar liefst zes golfclubs: Real Club de Golf Campoamor, Vistabella Golf, La Finca Golf, Villaitana Club de Golf, Las Ramblas Golf Club en Las Colinas Golf. Wedden dat die handicap hier zienderogen verbeterd?

Genieten met de (klein)kinderen

Kinderen zijn koning in Spanje. In Torrevieja kunnen uw (klein)kinderen zich amuseren in speeltuinen en waterparken, op de kermis (van juni tot september) of de minigolf.

Waterparken

Torrevieja telt meerdere waterparken. Zowel Aquapolis Torrevieja en Aquapark Flamengo zijn uitgerust met glijbanen, attracties en zwembaden. Bij Aquapolis zorgt een entertainmentteam de hele dag door voor activiteiten en spelletjes.

Winkelen tot u erbij neervalt

In en rond Torrevieja vindt u twee grote winkelcomplexen. In de stad zelf ligt winkelcentrum Habaneras - waar u naast het terroriseren van uw kredietkaart in kledingzaken ook een film kan kijken in de cinema, minigolfen of bowlen. La Zenia Boulevard geldt dan weer als grootste openluchtwinkelcomplex in Europa. Laat maar rollen, die zuurverdiende centen.

Met 1200 kraampjes is de markt van Torrevieja (Mercadillo de Torrevieja) de grootste van Spanje. Elke vrijdag van acht uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s middags kan u verse groenten en fruit, lekkernijen en kleding kopen aan de Avenida Delfina Viudes. In de zomer kan u ook snuisteren op de dagelijkse ambachtelijke markt aan de Paseo Maritimo de la Libertad.

Meer over de markten in en rond Torrevieja.

Festivals en evenementen

Zelfs een Spaans dorp ter grootte van een zakdoek pakt uit met evenementen. Het is dus geen wonder dat er ook in Torrevieja heel wat te beleven valt, onder meer:

 • Habaneras Festival. Een internationale zangcompetitie die al meer dan veertig jaar deelnemers van over heel Europa lokt.
 • Ruta de la Tapa. Twee keer per jaar - meestal in april en november - kunnen smulpapen bij een hele resem deelnemende handelaars voor een prikje proeven van huisgemaakte tapas.

Daguitstappen vanuit Torrevieja

 • Cartegena
  Deze grote havenplaats geldt als een van de belangrijkste van Spanje, maar pakt ook uit met oude windmolens en een Romeins amfitheater. Zo’n zestig kilometer van Torrevieja, gemakkelijk te bereiken met auto of bus. Ook steden als Murcia en Elche zijn de moeite.
 • Tabarca
  Vanuit Torrevieja vertrekken boten naar dit eiland, het kleinst bewoonde van Spanje. Hier treft u geen auto’s of hoogbouw, en amper geasfalteerde straten, wel een klein omwald dorpje met een mooie kerk, zandpaadjes en veel beschermde natuur. Opteer voor een catamaran met glazen bodem als u wil kijken wat er onder de zeespiegel leeft.
 • Palmeral van Elche
  Deze enorm uitgestrekte dadelpalmboomgaarden schopten het tot Werelderfgoed van UNESCO. Een oase, gevoed door irrigatiesystemen die stammen uit de tijd van de Moorse overheersing.
 • Alicante
  In de hoofdstad van de gelijknamige provincie is het heerlijk slenteren door smalle straatjes, langs oude vijgenbomen en naar het 16e-eeuwse Castillo de Santa Barbara. Elders in Alicante kan u geschiedenis en cultuur opsnuiven in de ruïnes van de Romeinse stad Lucentum en musea als MACA (Museo de Arte Contemporáneo de Alicante), in de haven ligt het Spaans galjoen Santisima Trinidad.
 • Oceonogràfic Valencia
  Op twee uur rijden van Torrevieja ligt volgens TripAdvisor het op één na beste aquarium ter wereld. U spot er onder meer haaien en beluga’s in de langste onderwatertunnel van Europa.

Bereikbaarheid

Vanuit België vertrekken vluchten naar Alicante (luchthaven op 40 minuten van Torrevieja). De luchthaven van Murcia, op 30 minuten van Torrevieja, heeft geen rechtstreekse verbinding met België. Snelwegen AP7 en N332 passeren in de buurt van de stad en verbinden Torrevieja met de Costa Blanca en de rest van Spanje.

Meer inspiratie voor daguitstappen aan de Costa Blanca.

Kan u geen genoeg krijgen van Torrevieja?

Relaxen op het strand, cultuur en geschiedenis opsnuiven, de natuur opzoeken of proeven van de heerlijke Spaanse keuken: in Torrevieja kan het allemaal. Krijgt u maar geen genoeg van deze parel aan de Costa Blanca? Wil u méér dan een jaarlijkse vakantie? Dan bent u misschien toe aan een (tweede) woonst in Torrevieja. Zoek in ons aanbod naar uw plek onder de zon.

Fotogalerij

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search