Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Uw droomwoning in Spanje: een stap-voor-stapgids door Gold Estates

Uw droomwoning in Spanje: een stap-voor-stapgids door Gold Estates
19 dec 2023

U droomt van een eigen woonst onder de Spaanse zon? Bij Gold Estates bent u aan het juiste adres. Het maakt niet uit of u op zoek bent naar een tweede woning dan wel permanent wil migreren naar dit droomland, wij helpen u bij elke stap.

Wij maken er een punt van u tijdens de hele rit bij te staan - niet enkel bij het zoeken naar het ideale vastgoed of bij het afhandelen van de aankoop, maar ook voor praktische beslommeringen als het NIE-nummer of Belgische tv. Voor onze klanten is enkel een VIP-service goed genoeg.

Benieuwd hoe dat concreet in zijn werk gaat? Hieronder doen we onze methode uit de doeken.

Stap 1: verkennend gesprek

Alles begint met een klein zaadje. Misschien droomt u al lang van een woonst in Spanje, maar weet u niet hoe u er praktisch aan begint. Contacteer ons vrijblijvend. Een van onze collega’s zal uw gegevens opnemen en uw wensen met u overlopen. Zoekt u een klein appartement of een luxueuze villa? Is uitzicht op zee een must of woont u liever in de buurt van cafés en winkels? We bespreken eveneens de voor- en nadelen van verschillende regio’s, beantwoorden alle praktische, juridische en financiële vragen en leggen het hele verkoopproces van naaldje tot draadje uit.

Stap 2: VIP-infotrip (alias: op huizenjacht)

Het zaadje is geplant. Van zodra u groen licht geeft, gaan wij op zoek naar opties. Is de interesse groot genoeg, dan organiseren we een VIP-infotrip: samen bezoeken we potentiële panden. Want u koopt natuurlijk niet op basis van wat foto's. Nee, u verkent de omgeving, proeft de koffiekoeken van de lokale bakker en maakt een praatje met de buren. We nemen de hele organisatie voor onze rekening. In Spanje loodsen we u niet enkel van de ene villa naar het andere appartement, we vertellen u ook over de regio en geven u tips. Daarna is het aan u om te beslissen.

Stap 3: zoek een advocaat

Een advocaat is onmisbaar bij de aankoop van een woning in Spanje. Het is een meid voor alle werk die u vertegenwoordigt bij politie, gemeente, belastingen, bank, elektriciteits- en watermaatschappij, notaris en gerecht. Idealiter kiest u een advocaat die zowel Spaans als Nederlands spreekt, zo bent u te allen tijde op de hoogte. Desgewenst hebben wij de nodige contacten om u op weg te helpen.

Stap 4: reserveer uw droompand

De huizenjacht verliep goed en u bent halsoverkop verliefd bent geworden op een pand. De volgende stap is om dat droomhuis te reserveren. Dat doet u met een reservatiedocument. In het Spaans heet dat contrato de reserva. Daarin spreekt u als koper de intentie uit om de woonst te kopen. Op hetzelfde moment doet u via uw advocaat een bod waarin u duidelijk aangeeft tegen welke prijs en aan welke voorwaarde u het huis wil kopen. Het verdwijnt daarna voor een drietal weken van de markt, voldoende tijd voor uw advocaat om alle mogelijke controles te doen (zie verderop). Meestal kost het 6000 à 15.000 euro om een woonst te reserveren, al valt daarover vaak te onderhandelen.

Stap 5: vraag een NIE-nummer aan

Als toerist op uw lui gat gaan zitten in Spanje, dat kan u dankzij de Europese Unie zonder papieren, stempels of visa. Maar van zodra u er iets officieels wilt klaarspelen, zoals een woonst kopen onder de mediterrane zon, hebt u een NIE-nummer nodig. NIE is de afkorting van Número de Identidad de Extranjero. Er bestaan verschillende manieren om zo’n identificatienummer aan te vragen - onder meer bij het consulaat in Brussel of via een volmacht bij een notaris in Spanje. In deze blogpost gaan wij uitgebreid in op de verschillende werkwijzes. Geen zin in rompslomp? Onze betrouwbare partner kan u helpen bij de aanvraag.

Stap 6: regel de financiering

Tenzij uw potje genoeg gevuld is om uw droomwoonst volledig te betalen, dient u uw aankoop te financieren. Door de band genomen bestaan daarvoor vier mogelijkheden: via een nieuw hypotheek in België, de heropname van een bestaande hypotheek, uw individuele pensioentoezegging (ontdek hoe dit werkt) of een hypothecaire lening bij een Spaanse bank.

Stap 7: advocaat aan het werk

In België doet de notaris de nodige achtergrondcontroles, in Spanje stelt die enkel de notariële akte op. Daarom is een competente advocaat van het grootste belang. Een advocaat controleert het landregister en de bouwvergunning van het pand, gaat na of het niet belast is met schulden en pluist uit wie de juridische eigenaar is. Hij of zij inspecteert ook of het eigendom structureel correct en zoals beschreven is. Op basis van die bevindingen zal de notaris de akte opstellen. Ook bij het verlijden van die akte is de advocaat aanwezig, kwestie van zich te verzekeren dat het pand correct geregistreerd wordt op uw naam.

Stap 8: compromis ondertekenen

Het privékoopcontract - vergelijkbaar met het Belgische compromis - bevat de gegevens van koper en verkoper, een beschrijving van het te verkopen onroerend goed, de prijs, de betalingswijze en de ultieme datum waarop de notariële akte ondertekend moet worden. In principe bindt dit alle partijen met als doel: de verkoop bekrachtigen. Dit is ook het moment waarop u een voorschot betaalt, meestal tien procent.

Stap 9: naar de notaris om het contract voor aankoop te ondertekenen

De finale fase van de aankoop is de ondertekening van de notariële akte, ofte escritura. Hiervoor moeten alle partijen aanwezig zijn in het kantoor van de notaris - uw advocaat, de hypotheekverlener (indien van toepassing) en de verkoper (of diens wettelijke vertegenwoordiger). De notaris stelt een akte op met daarin de verplichtingen van alle partijen. Het is niet zijn taak om de inhoud van het contract te kennen of in te staan voor de volledigheid of correctheid ervan. De notaris noteert enkel wat de partijen hem dicteren. Dat is de belangrijkste reden waarom u best een advocaat inhuurt om de nodige opzoekingen te doen. Na de ondertekening hebt u een maand tijd om de registratierechten te betalen, de akte in te schrijven in het register van eigendommen en gemeente, kadaster en nutsbedrijven op de hoogte te brengen.

Stap 10: na de aankoop

Daarna rest enkel de oplevering. Zijn er nadien nog extra verbouwingen nodig, vraag dan aan de projectontwikkelaar of de sleutelhouder om offertes. Uw advocaat helpt u bij het aansluiten van nutsvoorzieningen, uw makelaar of sleutelhouder bij de aankoop van meubels. En daarna... genieten maar!

Onze VIP-service: extra diensten

Bij Gold Estates overtreffen we graag de verwachtingen. Dat geldt niet enkel wanneer we speuren naar de ideale woonst, maar ook voor de exclusieve VIP-service die we onze klanten bieden. Omdat voor u alleen het beste goed genoeg is, werken we samen met geselecteerde partners die elk hun eigen expertise inbrengen. Dat alles om uw ervaring te verbeteren.

Internet en TV kijken zonder extra abonnement

Onze samenwerking met TV Kijken in Spanje stelt u in staat om moeiteloos van uw favoriete Belgische programma’s te genieten, zonder gedoe met schotels of extra abonnementen. Zo blijft u ook in Spanje op de hoogte van de het Belgische nieuws, de resultaten van het voetbal of laatste ontwikkelingen in uw favoriete soap.

Wagen- en valet-service

Onze partner TopGear Mobility biedt een uitgebreide dienstverlening voor uw eigen wagen. Voor slechts 375 euro per jaar kan u onbeperkt gebruikmaken van hun valet-service, waarbij ze uw auto ophalen of u die kan inleveren op elk moment dat het u uitkomt. Daarnaast kan TopGear Mobility helpen bij het importeren van uw auto, het onderhoud ervan, bandenvervanging en professionele poetsbeurten. Zo verkeert uw wagen altijd in topconditie.

Wij begrijpen dat uw levensstijl meer vereist dan enkel een prachtige woning. Het draait om de hele ervaring. Met onze VIP-service en samenwerking met gerenommeerde partners streven we ernaar om uw verblijf in Spanje zowel zorgeloos als onvergetelijk te maken. Wij waken over de details die het verschil maken. Ontdek het beste van Spanje met Gold Estates. Uw droomwoning wacht op u.

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search