Nieuws Nieuws Nieuws

Nieuws

Vastgoed in Spanje: trends en prognoses voor 2024

Vastgoed in Spanje: trends en prognoses voor 2024
2 jan 2024

Met een zonovergoten klimaat, uitgestrekte stranden en een rijk cultureel erfgoed blijft Spanje een magneet voor internationale investeerders met een mediterrane droom. De Spaanse vastgoedmarkt groeit al jaren gestaag. Marktexperts menen dat ook 2024 er rooskleurig uitziet. Maar wat zijn de voorspellingen en trends precies? Gaan de prijzen omhoog of wachten potentiële kopers beter even af? En welke interieurtrends verleiden ons in het komende jaar?

Even recapituleren: zo zag 2023 eruit

Een jaar geleden voorspelden veel vastgoedexperts dat de prijzen van huizen en appartementen in Spanje zouden dalen. Dat gebeurde niet. Integendeel: de prijzen stegen gemiddeld met zeven procent. In steden als Madrid en Barcelona kamperen de vastgoedprijzen op recordniveaus. Maar ook aan de zuidkusten en op de Balearen - gebieden in trek bij het internationale publiek - stegen de prijzen. In de provincie Alicante betaalden kopers gemiddeld vijftien procent meer dan een jaar eerder, in Valencia veertien, in Malaga dertien. Spaans vastgoed is gegeerd, maar er komen minder panden op de markt. Gevolg: een vraag die het aanbod overstijgt en gestaag stijgende aankoopprijzen.

Trend 1: prijsstijgingen zetten zich door

De verwachting is dat de economie blijft groeien en dat ook het toerisme een stevige steiler blijft gelden. Daardoor blijft de vraag hoog, zowel naar residentiële als commerciële eigendommen in Spanje. Doordat de vraag sneller stijgt dan het aanbod, zit er spanning op de prijzen. Gaan die in 2024 omhoog of omlaag? Volgens experts moeten we een verschil maken tussen de verschillende regio’s.

In markten als Madrid en Barcelona liggen de prijzen al zo hoog dat de prijsstijgingen in 2024 zullen meevallen, zo verwachten ze. Wellicht zullen die daar het niveau van de inflatie niet te fel overstijgen. In sommige minder populaire regio’s van het land zouden de prijzen kunnen stabiliseren of zelfs dalen - temeer omdat de Europese Centrale Bank de inflatie onder controle probeert te brengen. Of die dalingen er al in de komende twaalf maanden zullen komen, blijft koffiedik kijken.

In fel begeerde gebieden, zoals de Costa Blanca of de Costa del Sol, ligt de situatie anders. De vraag blijft daar enorm, zeker vanuit internationale hoek. Doordat er geen grote hoeveelheden nieuwe panden op de markt komen, rekenen specialisten niet op een prijsdaling of zelfs maar een stabilisatie. Meer zelfs, sommige potentiële kopers keken in 2023 de kat uit de boom, hopend op een koopje. Nu de prijsdalingen uitblijven, gaan die in 2024 niet meer blijven wachten.

Is 2024 een goed moment om vastgoed in Spanje te kopen?

Experts verwachten niet dat de vraag in 2024 zal afnemen. In markten die in trek zijn - zoals de kusten aan de Middellandse Zee - betekent dat dat de prijzen zullen blijven stijgen. The only way is up. Snel uw slag slaan is nog altijd de boodschap. De kans is erg klein dat daar in de nabije toekomst grote solden zullen plaatsvinden. Elders, weg van de kusten, kunnen de prijzen mogelijk wel zakken, maar niemand weet wanneer en wellicht niet meer dan een paar procent. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of het de moeite is om daarop te wachten, om te bepalen of u uw droom uitstelt voor een minieme korting.

Trend 2: de markt wordt alsmaar internationaler

De sterke Spaanse economie en het stabiele politieke landschap lokt van oudsher hordes internationale investeerders. Beide factoren maken van het land een veilige, stabiele bestemming. De afgelopen jaren waren buitenlandse kopers goed voor ongeveer 15 procent van alle aankopen in vastgoed in Spanje. De verwachting is dat dit aandeel in 2024 verder vergroot. Het gaat dan zowel om particulieren met dromen van een eigen huis onder de Spaanse zon als slimme professionele investeerders die geld ruiken.

Trend 3: luxueus, open en natuurlijk

Enkele interieurtrends voor 2024 op een rijtje:

  • Badkamers worden omgetoverd tot mini-spa’s, oases van ontspanning met natuurlijke materialen als hout en steen, zachte verlichting, minimalistische accessoires, vrijstaande baden en regendouches.
  • Houten panelen maken een comeback. Niet om hele muren te bedekken, wel als blikvangers - strategisch geplaatst om specifieke interieurelementen te accentueren. Bijvoorbeeld in de slaapkamer van dit prachtige appartement in Casares.
  • Biofiel design benadrukt de integratie van natuur binnenshuis. Denk aan elementen als planten en verticale tuinen maar ook organische texturen en grote ramen die zorgen voor overvloedig natuurlijk licht. Zie de foto in de header, genomen in appartementsgebouw in Casares, als voorbeeld.
  • De vraag naar luxevastgoed, zoals deze villa in Altea, blijft enorm hoog. Hoe luxueuzer, hoe beter.

Trend 4: de huurmarkt verandert

Spanje kampt al een tijdje met een tekort aan betaalbare huurwoningen. In 2023 introduceerde de Spaanse overheid een wet om de huurcrisis aan te pakken en meer woningen beschikbaar te maken voor Spanjaarden. Helaas had de wet het omgekeerde effect: vanwege de strengere voorwaarden haalden vele verhuurders hun pand van de huurmarkt en boden het in plaats daarvan aan als vakantiewoning op korte termijn. De toeristische huurmarkt valt namelijk niet onder dezelfde wet.

Daardoor vertoonde de huurmarkt een krimpend aanbod, wat resulteerde in prijsstijgingen. In november 2023 lag de gemiddelde huurprijs 9,2 procent hoger dan een jaar eerder, met nog sterkere stijgingen in specifieke steden als Valencia (21,6 procent) en Malaga (15,2 procent). Tien procent van het totale aanbod aan huurwoningen is nu gewijd aan de korte termijn, een groei van veertig procent. Die trend lijkt zich in 2024 voort te zetten.

Spanje Wijs

Wegwijs in Spanje met onze wegwijzer.

Jouw droomleven in Spanje begint met onze handige gids! In 4 stappen maken we jou wegwijs onder de Spaanse zon.

Download nu
WhatsApp
search