Voor- en nadelen van huis versus appartement in Spanje
6 feb 2021
Voordat u een plek onder de Spaanse zon kan bemachtigen, moet u eerst enkele knopen doorhakken. Zo moet u beslissen in welke regio u voortaan uw
vitamine D zal opdoen. Wordt het de
Costa Blanca of de Costa del Sol? Of nog een andere plek in dit bloedmooie land? Minstens even cruciaal is de keuze voor het type woonst: huis versus appartement.
Kiest u voor een losstaand huis, bijvoorbeeld een villa, of opteert u toch voor een gezellig appartement? Soms is de beslissing snel gemaakt. Met een klein budget kan u zich wellicht geen luxueuze villa met directe toegang tot de zee permitteren. En een grote familie, met een roedel hyperactieve kinderen en een uit de kluiten gewassen labrador of drie, kwijnt snel weg in een appartementje van vijf op tien.
Maar even vaak weet u niet meteen wat kiezen. Voor alle duidelijkheid: het is geen kwestie van ‘het één is beter dan het ander’. Zowel een huis als een appartement hebben namelijk voor- en nadelen. Uw keuze hangt dan af van uw persoonlijke situatie, uw budget en uw voorkeuren. Met deze blogpost hopen we evenwel enig licht in de duisternis te scheppen.
De Spaanse huizenmarkt
Voordat we huis en appartement vergelijken, even een woordje over de Spaanse huizenmarkt. Twee derde van de Spanjaarden
woont in flatgebouwen. Volgens Eurostat is dat, na Letland, het hoogste percentage van Europa. Een rechtstreeks gevolg van de jaren 60 en 70, toen Spanjaarden massaal het platteland verlieten om in de steden te werken en er snel veel goedkope woonsten nodig waren. Dat wil evenwel niet zeggen dat u niet kan kiezen voor een vrijstaande woning. Zeker aan de Spaanse costa’s creëerden projectontwikkelaars een overvloed aan kwaliteitsvolle huizen en villa’s.
Een appartement in Spanje
Voordelen van een appartement in Spanje
Door de band genomen is een appartement in Spanje goedkoper dan een huis. Die regel is niet algemeen - er bestaan evengoed luxeflats met jacuzzi en zicht op zee - maar met een klein budget zoekt u best in dit segment. Zo hebt u al een
modern bungalowappartement met twee slaapkamers in Murcia voor 135.000 euro of een
magnifieke flat in Orihuela-Costa vanaf 198.000 euro. Of wat gedacht van een
ruim appartement op wandelafstand van de zee in Malaga, vanaf 174.000 euro?
[caption id="attachment_12043" align="aligncenter" width="2560"]
"Na onze berekeningen blijkt dat uw budget volstaat voor deze boomhut aan de Costa Blanca."[/caption]
Aan de Spaanse costa’s komen de meeste panden met een gemeenschappelijk zwembad en een tuin. Soms is er ook een speeltuin, gymzaal, spa of tennisveld beschikbaar voor de bewoners. Deze
luxeappartementen in Marbella, bijvoorbeeld, beschikken over een zwembad, tuin, fitness en een Finse sauna.
We beweren niet dat u in een huis continue bevreesd moet zijn voor bewapende inbrekers, maar de beveiliging in een appartement is doorgaans beter. Dat geldt zeker voor
gated communities, waar een beveiligingsagent een oogje in het zeil houdt en barelen de toegang beletten aan ongenode gasten. Zulke omheinde gemeenschappen hebben gewoonlijk ook veiligheidscamera’s en een ingenieus brandbeveiligingssysteem. In minder goed uitgeruste appartementsblokken zorgt de nabijheid van buren voor een extra laag bescherming.
U komt uw buren automatisch tegen aan het zwembad, in de lift of wanneer u de vuilniszakken buitenzet. Dat maakt het gemakkelijker om een babbeltje te slaan en vrienden te maken, zowel met andere expats als met Spanjaarden. Locals kunnen ook tips geven of u helpen om het leven in Spanje te doorgronden. Dat vergemakkelijkt de integratie aanzienlijk.
Wie in een appartement woont, komt ook meer buiten. Volgens sociologen is de Spaanse huisvesting, grotendeels in flats, trouwens de directe reden voor de sterke sociale cohesie in Spanje. Het bruisend sociale leven speelt zich grotendeels buiten af, op marktpleinen, in parken en in bars. Volgens Eurostat
eten Spanjaarden veel meer buitenshuis dan bewoners van andere landen. Ze besteden 15 procent van hun huishoudbudget in restaurants en bars, tegenover een EU-gemiddelde van negen procent.
Nadelen van een appartement in Spanje
- Nieuwsgierige of lawaaierige buren
Elk voordeel heeft z’n nadeel. De kans bestaat altijd dat uw buren nurken van mensen zijn, dat ze kinderen hebben die klokvast beginnen te schreeuwen telkens u zich opmaakt voor uw siesta. Of een hond die er een sardonisch genoegen in schept om op zondagochtend een blafserenade te geven. Dat is geen Spaans fenomeen, ook in België zijn er buren die vanachter het gordijn in de gaten houdt wanneer u komt en gaat.
Oude flats hebben soms kleinere keukens en gebrekkige isolatie, waardoor u geluids- of geurhinder kan ondervinden van andere bewoners. Dat geldt evenwel niet voor de panden die we op Gold Estates adverteren. Wij bieden enkel nieuwbouw aan die bepaalde kwaliteitsstandaarden dient te halen.
- Gemeenschappelijke kosten
In Spanje heten die
gastos de la comunidad. U betaalt elke maand een vast bedrag dat gaat naar het onderhoud van de tuin, liften, het zwembad, verbeteringen van het complex en eventueel het loon van vast personeel. Beschouw het als een investering in uw eigendom. Hoe beter dat onderhouden wordt, hoe meer het waard is.
Een huis in Spanje
Voordelen van een huis in Spanje
Zowel binnen als buiten. Dit aspect is niet te onderschatten. In een klein appartement struikelt u over de strandspullen die u een dag eerder vergat op te bergen, in een huis heeft u voldoende ruimte voor al uw gerief. Ook bij wie graag met de (klein)kinderen voetbalt in de hof staat extra ruimte hoog op het verlanglijstje.
Hoeveel ruimte? Dat bepaalt u zelf. In de 1000 vierkante meter grote tuin van
deze luxevilla’s in Marbella hebt u genoeg plaats om desgewenst een muziekfestival te organiseren. Bij wijze van spreken.
[caption id="attachment_12046" align="aligncenter" width="2560"]
"Aan deze tuin zijn geen grenzen"[/caption]
- Meer mogelijkheden tot maatwerk
Met u uw eigen huis doet u volledig uw eigen ding. U hebt meer mogelijkheden om structurele verbouwingen te doen dan in een flat en kan uw buitenmuren gerust roze of groen verven. Of de kleur van uw favoriete voetbalploeg.
(Let op: voor grote verbouwingen is wel toestemming van de gemeente nodig.)
Wie een huis koopt, bezit niet enkel de stenen en de ruimte binnenshuis, maar ook de grond waarop het gebouwd is.
- Meer vrijheid, meer privacy
Stel: u wil een feestje geven om het einde van corona te vieren. In een appartementsgebouw staat er binnen het halfuur een kwade mevrouw in een peignoir op uw deur te bonzen. Probeert u haar geklaag te overstemmen door de bassen nog wat luider te laten dreunen, dan hoort u wat later geheid politiesirenes. In een huis kan u veel meer uw eigen goesting doen. U moet zich ook niet verantwoorden tegenover buren die zich afvragen of u de lakens die drogen aan de wasdraad wel op 60 graden hebt gewassen. Kortom: minder bemoeienis, meer vrijheid.
Andersom hebt u minder last van lawaai en geurhinder van uw buren. U hoort niet hoe uw buur het toilet doortrekt en het huis meurt niet naar aangebrande ajuin telkens het gezin van ernaast hotdogs maakt.
[caption id="attachment_12044" align="aligncenter" width="1960"]
"Weeral op veertig graden gewassen, ja?"[/caption]
Nadelen van een huis in Spanje
- Meer onderhoudskosten en -werk
Een groter huis betekent grotere kosten voor water, elektriciteit, afvalophaling en gemeentetaks. In tegenstelling tot appartementsgebouwen, die aan de costa’s meestal over een gemeenschappelijke faciliteiten beschikken, draait u helemaal alleen op voor het onderhoud van uw zwembad en tuin.
Huiseigenaars moeten eveneens zelf hun lekkend dak (laten) repareren, het huis schilderen, de haag en de bomen snoeien, de goten kuisen, de bladeren harken en het gras afrijden. Of u laat het gewoon groeien natuurlijk. U bent de eigenaar van een huis, u doet wat u wilt!
- Grotere afstand tot het centrum
Afhankelijk van uw wensen kan dit ook een voordeel zijn. Een huis in een buitenwijk staat namelijk synoniem met rust. Maar houdt u van een gezellige drukte, en wandelt u graag naar het dorpscentrum voor uw dagelijkse krant en koffie, dan bent u meestal beter af in een appartement.
Tips om de keuze tussen appartement en huis te vergemakkelijken
- Schrijf alle voor- en nadelen op een papier. Schrap degenen die voor u minder belangrijk zou. Hou enkel de meest essentiële aspecten over. Bedenk dan op welke van die vereisten u absoluut niet wil toegeven. Lijst op een ander papier de jaarlijkse kosten op van elk type woonst. Vergelijk die met uw budget.
- Er bestaan ook tussenvormen die als compromis kunnen dienen. Een villa in een residentieel complex combineert de pluspunten van een alleenstaand huis, zoals ruimte en privacy, met de voordelen van gedeelde faciliteiten. En in een luxeflat kan u zich wentelen in weelde, zonder de extra onderhoudskosten van een huis voor uw rekening te moeten nemen.
Bent u er daarna nog altijd niet uit? Bedenk dan dat eender welke keuze een garantie is op 320 dagen zon en een prachtige omgeving. Goed nadenken is belangrijk - niemand wil een overhaaste beslissing nemen - maar laat de keuzestress u niet verlammen. Als een woonst in Spanje een droom is, moet u op een bepaald moment gewoon springen. Of u riskeert een leven lang spijt.